RAW failu arhīvs

RAW formāts ir unikāls katram kameras modelim. Tas ir ne tikai katram kameras ražotājam (CRW, NEF, ORF u.c.), bet katram modelim: Canon 10D RAW atšķiras no 20D, 30D utt. Adobes RAW konvertors ACR, līdz ar jauna kameras modeļa iznākšanu ir spiests steidzīgi iekļaut kārtējo RAW formātu.

Uz šo brīdi ACR uztur pāri par 250 formātiem (man bija slinkums skaitīt, bet interesenti var iepazīties ar uzturamo modeļu sarakstu). Ņemot vērā, ka modeļu skaits aug ar katru gadu, turklāt vienā kamerā var parādīties vairāki RAW formāti (RAW, M-RAW, S-RAW), tad, agri vai vēlu, ACR būs spiests no vecākiem formātiem atteikties. Un tad, kādā (ne)reizē, instalējot Lightroom pēdējo versiju, izrādīsies, ka bildes, kas stāv arhīvā, vairs nav atveramas. Dabiski, ka tas nenotiks vienas dienas laikā, ka būs pieejams kaut kāds konvertēšanas instruments, bet ko darīt, ja arhīvā ir kāds terrabaits šo bilžu? Vai atlikušā mūža pietiks, lai visu to pārkonvertētu?

Risinājums ir. Adobe jau labu laiku atpakaļ sāka piedāvāt vienotu, bezmaksas formātu DNG (Digital Negative) un instrumentus jebkura RAW faila konvertēšanai par DNG ( Lightroom to ir iespējams izdarīt ar importa instrumentiem). Daži kameru ražotāji jau dažās savās kamerās ir piedāvājuši fotogrāfijas saglabāt tieši DNG formātā: Casio, Hasselblad, Leica, Pentax, Ricoh, Samsung. Tā kā varam secināt, ka industrija šo vienoto formātu ir pieņēmusi, it sevišķi tādēļ, ka nekādi citi standarti pagaidām nav parādījušies.

DNG pieļauj oriģinālo failu saglabāt lineārā vai mozaīkas formātā, turklāt ir iespējams DNG failā iekļaut arī oriģinālo RAW failu (šajā gadījumā gan faila izmērs dubultojas), tāpat ir iespējams saglabāt arī iekļauto JPEG failu dažādos izmēros, lai DNG failu lietotu ar programmām, kuras neuztur RAW vai DNG.

Reiz kāds vīrs nokrita no debesskrāpja simtā stāva. Lidojot garām 50. stāva balkonam, uz jautājumu, kā tad sviežoties dzīvē, vīrs atbildēja: Pagaidām OK! Tieši tāda ir situācija digitālajā fotogrāfijā: var turpināt pa vecam, glabāt failus RAW formātā un gaidīt kas tad būs nākotnē. Var mēģināt failus konvertēt par DNG un mēģināt mīkstināt to bliezienu, kurš neizbēgami pienāks. Šajā gadījumā pats vieglākais ceļš būtu izvēlēties Importa logā File Handling: Copy Photos as Digital Negative and Add to Catalog. Sākot ar šodienu.

1 responses to “RAW failu arhīvs

  1. Bet starp citu, kā DNG formātam ir ar visādu individuālo formātu sīko iespēju atbalstu? T.i., vai konvertējot no NEF vai CRW uz DNG kaut kāda informācija tomēr netiek neatgriezeniski zaudēta?

    Piemēram, Nikon specifiskos uzstādījumus (Vivid, Standard, u.c.) ACR neņem vērā, bet visu interpretē kā būtu bildēts Neutral. To tik Nikon Capture māk saprast. Var jau būt nav liela skāde to zaudējot. Bet viena no RAW galvenajām priekšrocībām ir savākt pēc iespējas pilnīgāku informāciju.

    Kad mans fotoaparāts pa taisno mācēs rakstīt DNG, tad gan es beidzot atmetīšu visus aizpriedumus pret to. Pagaidām esmu atkarīgs no slēgta formāta.

Komentēt